fbpx

Lineair en Annuïteiten

Kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek?

De annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag. Het vaste bedrag bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel. In het begin van de looptijd is het aflossingsdeel laag en het rentedeel hoog. Naarmate de looptijd verstrijkt, wordt het aflossingsdeel groter en het rentedeel lager. Doordat je maandelijks steeds minder rente betaalt, neemt het fiscaal voordeel jaarlijks af. Gedurende de looptijd van de hypotheek stijgen de netto maandlasten dus. De relatief lage nettolasten in het begin maken de annuïteitenhypotheek populair onder starters. Vooral ook omdat deze categorie huizenkopers doorgaans het perspectief heeft op een betere baan en daarmee een hoger inkomen. De toenemende hypotheeklasten in de toekomst zijn daarmee geen probleem.

De lineaire hypotheek

Elke maand los je gedurende de gehele looptijd hetzelfde bedrag per maand af. De hypotheekschuld wordt elke maand lager, zodat de hypotheekrente gedurende de looptijd ook afneemt. Je netto maandlasten nemen daardoor elke maand af. Bij een lineaire hypotheek start je dus met aanzienlijk hogere maandlasten dan bij een annuïteitenhypotheek. Het voordeel is dat je de eerste jaren meteen aflost en daarmee je schuld afbouwt. Met een lineaire hypotheek ben je minder gevoelig voor rentestijgingen op de langere termijn, omdat je meteen al in de beginjaren begint met het aflossen van de hypotheekschuld. Om diezelfde reden is de lineaire hypotheek vooral aantrekkelijk onder oudere huizenkopers. Ze kunnen zich de hogere beginlasten meestal permitteren en kunnen na hun pensionering minder profiteren van de renteaftrek.

Inhoud

Vrijblijvend advies

Je eerste gesprek is voor onze rekening en zonder verplichtingen. Na een eerste gesprek weet je wat je kan lenen en tegen welke maandlasten.

‘Wat de juiste hypotheekvorm voor jou is, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Een hypotheek is nu eenmaal maatwerk. Ik adviseer je graag over de beste oplossing.’