fbpx

Hypotheek en echtscheiding

Als je een eigen huis hebt en gaat scheiden, moet er veel geregeld worden, zeker als je een hypotheek hebt. Wie bepaalt de waarde van het huis? Hoe wordt de overwaarde verdeeld? Moet het worden verkocht? Of wil één van de partners in het huis blijven wonen en zo ja, is dat financieel haalbaar? De wet- en regelgeving rondom een hypotheek en scheiding is complex. Je krijgt te maken met de bank, de makelaar, de echtscheidingsbemiddelaar, de belastingdienst en de hypotheekadviseur. Reden genoeg om deskundig advies in te winnen. Hieronder enkele belangrijke aandachtspunten.

Wat gebeurt er met de overwaarde?

Het begint met een waardebepaling door een onafhankelijke makelaar. Beide partners hebben recht op de helft van de waarde van de woning, tenzij bij de notaris een andere verdeling is vastgelegd. Als de woning meer waard is dan de hypotheekschuld is er sprake van een overwaarde. Vooral als de hypotheek al langer loopt zal dit het geval zijn. Als je samen eigenaar bent van het huis moet de overwaarde naar rato worden verdeeld. Bij een onderwaarde, als de hypotheekschuld groter is dan de woningwaarde, gebeurt precies hetzelfde. In het geval het huis op naam van een van de partners staat, vindt geen verrekening van de over- of onderwaarde plaats.

Huis verkopen na scheiding?

Na een echtscheiding kun je het huis verkopen en de opbrengst (verkoopwaarde min de hypotheekschuld) delen en gebruiken om een nieuwe start op de woningmarkt te maken. In veel gevallen blijft een van de partners na een scheiding in het huis wonen. Dat vraagt het nodige rekenwerk. De partner die in het huis blijft wonen moet genoeg financiële ruimte hebben om de hele hypotheekschuld voor zijn of haar rekening te nemen. Bij een overwaarde moet ook de vertrekkende partner worden uitgekocht. Dit betekent een flinke verschuiving van de financiële verplichtingen. Als je de hypotheek na een scheiding op één naam zet moet je rekening houden met strengere regels dan in de oude situatie waarbij je samen verantwoordelijk was voor de financiële verplichtingen.

Inhoud

Vrijblijvend advies

Je eerste gesprek is voor onze rekening en zonder verplichtingen. Na een eerste gesprek weet je wat je kan lenen en tegen welke maandlasten.

'Ik adviseer je graag over wat voor jou de beste oplossing is.’