fbpx

Startershypotheek

Wat is een startershypotheek?

Sta je voor de aankoop van je eerste woning en wil je daarvoor geld lenen? Dan helpen wij je bij het afsluiten van een startershypotheek. De keuze bestaat uit twee hypotheekvormen: een lineaire of een annuïteitenhypotheek.

Aanvullende middelen bij een startershypotheek

Vaak heb je als starter nog weinig kunnen sparen, maar is je inkomen nog niet toereikend om het volledige hypotheekbedrag te lenen. Een geldverstrekker vraagt je dan om zelf geld in te brengen, zeker als je een studieschuld hebt. Een garantstelling van een derde persoon kan de oplossing zijn, maar ook een lening bij je ouder of een schenking.

Maximale startershypotheek

Het hoogste bedrag waarvoor je een hypotheek kunt afsluiten is 100% van de marktwaarde van de woning die je wilt kopen. Als je op grond van je inkomen meer zou kunnen lenen blijft toch die waarde het hoogste bedrag. Voor bijkomende kosten boven de marktwaarde moet je dus eigen middelen gebruiken of een extra lening afsluiten. De extra kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning bedragen vaak tussen de 5 en 8% van de aankoopprijs. Voorbeelden van kosten zijn taxatiekosten, honorarium van de notaris, advieskosten en overdrachtsbelasting.

Verduurzaam hypotheek

Als je extra geld wil lenen om je nieuwe woning te verduurzamen (denk aan zonnepanelen of een warmtepomp) kan je kiezen voor een verduurzaam hypotheek.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan levert je dat een voordeel op in de vorm van korting op je hypotheekrente en dus lagere woonlasten. Met NHG heeft een geldverstrekker meer zekerheid dat een hypotheekschuld wordt ingelost wanneer jij dat niet onder bepaalde omstandigheden niet meer zou kunnen.

Inhoud

Vrijblijvend advies

Je eerste gesprek is voor onze rekening en zonder verplichtingen. Na een eerste gesprek weet je wat je kan lenen en tegen welke maandlasten.

Onze hulp bij het afsluiten van een startershypotheek

Bij het afsluiten van een startershypotheek komt het nodige papierwerk kijken. Zo vragen geldverstrekkers diverse documenten, bijvoorbeeld een verklaring van je werkgever, om vast te stellen dat je je maandlasten in de toekomst kan blijven betalen. Onze adviseurs helpen je door de papierwinkel en nemen belangrijke zaken mee in het advies, zoals een overlijdenrisicoverzekering of de mogelijkheid om de hypotheek op twee inkomens af te sluiten. We houden ook rekening met belastingvoordelen.