fbpx

Zorgverzekering 2023

Dit is de tijd om weer eens naar je zorgverzekering te kijken. Het kan namelijk zijn dat je huidige verzekering niet meer bij je past, omdat je andere zorgbehoeftes hebt of omdat je gezinssituatie is gewijzigd.

Wat verandert er in 2023?

De basisverzekering is voor iedereen wettelijk verplicht. Hiermee zijn alle kosten voor direct noodzakelijke medische hulp (huisarts en ziekenhuis) gedekt. Doordat niet-effectieve zorg jaarlijks verdwijnt uit het basispakket, wijzigt je basisverzekering ook ieder jaar.

Het wettelijk eigen risico op de basisverzekering blijft wederom gelijk ten opzichte van 2022 en 2023 (€ 385,- per verzekerde). Tenzij je het bedrag vrijwillig verhoogt in ruil voor korting op de maandpremie. Je kan het eigen risico verhogen tot maximaal € 885,-.

Bijna 2 op de 3 Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Een belangrijk voordeel daarvan verdwijnt nu. Verzekeraars mogen vanaf 2023 geen korting meer geven op de basisverzekering. Op dit moment is dat nog maximaal 5%. 

Collectieve zorgverzekeringen mogen wel blijven bestaan, maar mogen dan alleen nog korting geven op de aanvullende zorgverzekering.

Zorgtoeslag is een bijdrage in kosten voor de zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen.

De premiestijging wordt voor lagere inkomens gecompenseerd door stijging van de zorgtoeslag. Met Prinsjesdag is bekend geworden dat de zorgtoeslag stijgt met maximaal €514 voor eenpersoonshuishoudens en met €613 voor meerpersoonshuishoudens. Dit is meer dan de stijging van de premie en is eenmalig ter compensatie van het verlies aan koopkracht. De zorgtoeslag wordt op jaarbasis maximaal €1850 voor eenpersoonshuishoudens en €3166 voor meerpersoonshuishoudens.

Vergelijken en afsluiten

Ben je benieuwd naar je zorgpremie voor 2022? Gebruik dan onze handige tool. Hier kan je ook een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Wil je een advies op maat?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op! We inventariseren van welke behandelingen je gebruik maakt en zorgen ervoor dat je een verzekering krijgt die bij jou past.

Er zijn een aantal data die belangrijk zijn voor je zorgverzekering 2023.
Een overzicht:

Tussen half september en 12 november 2022

Op 12 november hebben alle zorgverzekeraars hun nieuwe premie voor 2023 bekendgemaakt. Je kunt nu zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en overstappen voor 2023.

31 december 2022

Einde mogelijkheid om op te je zorgverzekering op te zeggen. Ook einde mogelijkheid om wijzigingen door te geven (pakket en/of eigen risico) Wil je later overstappen, tot uiterlijk 31 januari? Dan moet je zelf je oude zorgverzekering vóór 1 januari opzeggen.

1 januari t/m 31 januari 2023

Heb je zelf je huidige zorgverzekering voor 1 januari 2023 stopgezet? Dan mag je tot en met 31 januari 2023 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in.

Vul je gegevens in voor advies op maat

Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak een afspraak met Angela